Gewone differentiaalvergelijkingen: Lijnelementenveld en oplossingskrommen
Gedrag van oplossingen
Het lijnelementenveld bij een differentiaalvergelijking en hierin getekende integraalkrommen geven vaak een aardig beeld van het gedrag van oplossingen van de differentiaalvergelijking. We illustreren dit aan de hand van logistische groei. In de volgende sectie gaan we dieper in op het gedrag van oplossingen.
Het groeimodel met exponentiële toename van een grootheid gaat niet op als er een natuurlijke grens is. Voor de groei van een populatie kan dit bijvoorbeeld de beperkte hoeveelheid voedsel zijn. Een mogelijk betere beschrijving wordt dan gegeven door een model waarin de groefactor afneemt met de grootte van . Het eenvoudigste model gaat uit van een lineaire afname. Dit is het zogeheten logistische groeimodel, voorgesteld door de demograaf Pierre-François Verhulst om de populatiegroei bij hoge dichtheden tegen te gaan:
Deze GDV kan ook exact opgelost worden: zo is bijvoorbeeld de getekende oplossing van de GDV met beginwaarde gelijk aan
Experimenteer met de oplossingskromme en bestudeer hoe de lijnelementen lopen in het lijnelementenveld om achter het gedrag van de oplossingskromme te komen.
Als , dan is de oplossingskromme een horizontale lijn omdat de bijpassende functie constant is. Men spreekt van een stationaire toestand, stabiele toestand of een evenwichtstoestand.
Als , dan is de oplossingskromme de grafiek van een stijgende functie die in beide richtingen steeds vlakker gaat lopen en dichter bij de horizontale lijnen en uitkomt. Men zegt dat de evenwichtstoestand een aantrekkend evenwicht is omdat elke oplossingskromme die hier dicht genoeg bij ligt in de loop van de tijd naar het evenwicht gaat.
Een negatieve startwaarde betekent een dalende oplossingskromme die steeds verder wegloopt van de horizontale as. De evenwichtstoestand is een afstotend evenwicht omdat elke oplossingskromme die hier maar een klein beetje van afwijkt in de loop van de tijd van het evenwicht af gaat.