Meervoudige integralen: Toepassingen van meervoudige integralen
Zwaartepunt, statische momenten en traagheidsmomenten
Als van een star lichaam de continue dichtheid in ieder punt van gegeven is, dan geldt voor een volume-elementje met zeer kleine afmetingen dat de massa hiervan ongeveer gelijk is aan . Voor de totale massa van geldt daarom
Statische momenten in drie dimensies De 3D-statische momenten , en van respectievelijk t.o.v. het -vlak, -vlak en -vlak, ook wel eerste (massa)momenten genoemd, zijn als volgt gedefinieerd:
Het 3D-massamiddelpunt, meestal zwaartepunt genoemd, van wordt gegeven door:
Bepaal het zwaartepunt van het hieronder geschetste starre lichaam ingesloten door het vlak en de paraboloïde onder de veronderstelling dat de dichtheid een constante is..
Uit symmetrieoverwegingen weten we dat en . We kunnen ons dus beperken tot de berekening van .
Eerst berekenen we de totale massa : Hierna bepalen we op een soortgelijke wijze het statische moment : De -coördinaat van het massamiddelpunt is nu als quotiënt uit te rekenen:
Traagheidsmomenten in drie dimensies Het 3D-traagheidsmoment van t.o.v. de lijn is als volgt gedefinieerd: waarbij Drie speciale gevallen zijn de traagheidsmomenten t.o.v. de coördinaatassen: De traagheidsstraal t.o.v. een lijn wordt als volgt gedefinieerd in termen van het traagheidsmoment en de totale massa van :
In praktijk wordt vaak de volgende stelling gebruikt om het traagheidsmoment t.o.v. een lijn te berekenen.
Stelling van Steiner Het traagheidsmoment t.o.v. een lijn voor een star voorwerp kan berekend worden als waarbij de massa van het voorwerp is, het traagheidsmoment t.o.v. van de lijn door het zwaartepunt en parallel aan is, en de afstand tussen de twee lijnen en .
Voor een tweedimensionaal begrensd gebied gelden soortgelijke formules door simpelweg weg te laten. In de stelling van Steiner moet massa vervangen worden door oppervlakte.
Als van een tweedimensionaal gebied de continue dichtheid in ieder punt van gegeven is, dan geldt voor een oppervlakte-elementje met zeer kleine afmetingen dat de massa hiervan ongeveer gelijk is aan . Voor de totale massa van geldt daarom
Statische momenten in twee dimensies De 2D-statische momenten en van respectievelijk t.o.v. de - en -as, ook wel eerste orde oppervlaktemomenten genoemd, zijn als volgt gedefinieerd:
Het 2D-massamiddelpunt, beter bekend als zwaartepunt, van wordt gegeven door:
Bepaal het zwaartepunt van het hieronder geschetste gebied in het platte vlak dat ingesloten wordt door de kromme en de lijn onder de veronderstelling dat de dichtheid een constante is. Het massamiddelpunt is in onderstaande figuur met een rode punt aangegeven.
Eerst berekenen we de totale massa : Hierna bepalen we op een soortgelijke wijze de statische momenten en : De coördinaten van het massamiddelpunt zijn nu als quotiënten uit te rekenen:
Traagheidsmomenten in twee dimensies Het 2D-traagheidsmoment van t.o.v. de lijn , ook wel oppervlaktetraagheidsmoment genoemd, is als volgt gedefinieerd: waarbij Twee speciale gevallen zijn de traagheidsmomenten t.o.v. de coördinaatassen: Het traagheidsmoment om de oorsprong, ook wel het polaire traagheidmoment genoemd, is gedefinieerd als