Bioelektriciteit: Actiepotentiaal en het model van Hodgkin en Huxley
Interactieve simulatie van het Hodgkin-Huxley model
Onderstaande simulatie stelt je in staat om actiepotentialen te onderzoeken met behulp van het model van Hodgkin en Huxley. We hebben dit model nog een klein beetje aangepast door een percentuele blokkade van kalium- en natriumkanalen in te bouwen. De differentiaalvergelijking die bij dit model hoort is
Uitleg van interface
De checkboxes bij de kanaalfuncties zijn aangevinkt omdat je dan in het diagram rechtsboven de tijdgrafieken van al deze functies kunt zien.
De checkboxes bij de Nernstpotentialen en lekpotentiaal kun je aanvinken als je hun waarde wilt veranderen.
Je kunt twee stimuli van geïnjecteerde stroom geven: bij elke stimulus kun je het startmoment, duur en sterkte van de stimulus opgeven.
De verstekwaarden leiden tot 1 stimulus van 1 ms en stroomsterkte 10 A/cm². Deze kortstondige stimulus is al voldoende om een actiepotentiaal te genereren.
Met de save checkboxes bij stimuli kun je een instelling vastzetten zodat bij gebruik van de reset knop de ingestelde waarden niet naar hun verstekwaarde worden teruggezet.
In onderstaande opdrachten is het handig om de simulatie van het Hodgkin-Huxley model in breedbeeld formaat te gebruiken. Deze simulatie is ingekort in de zin dat Nernstpotentialen niet in te stellen zijn.
Opdrachten
- Klik op de play knop en zie wat er gebeurt. Kun je de grafieken goed interpreteren?
- Kijk ook eens wat er gebeurt bij een enkele stimulus van 1 ms, maar dan met stroomsterkte 20 A/cm² en ook met stroomsterkte 5 A/cm².
- Wat gebeurt er bij een enkele langdurige stimulus, van zeg 200 ms en stroomsterkte 10 A/cm².
- Wat gebeurt er als je helemaal geen stimulus toepast maar wel de kaliumkanalen voor 60% blokkeert via TEA?