Differentiëren, afgeleide functies en Taylorbenaderingen: Differentiëren van impliciete functies
Impliciet differentiëren
Impliciet differentiëren We hebben al eerder opgemerkt dat grootheden vaak via een impliciet verband met elkaar gerelateerd worden. Zo kun je een lineair verband tussen and opschrijven als de vergelijking
Maar deze afgeleide hadden we ook kunnen bepalen door de differentiaaloperator rechtstreeks op het impliciete verband tussen en los te laten en rekenregels voor differentiëren toe te passen:
Als de grafiek van een functie op een open interval van reële getallen deel uitmaakt van de kromme , dan valt de waarde van de impliciete afgeleide van in een punt van samen met .
Het bewijs berust op het feit dat alle wetten en regels die gebruikt zijn om te berekenen, ook gelden voor .
In het voorbeeld van de eenheidscirkel, waar , differentiëren we linker en rechter lid naar (aangegeven met ) en gebruiken we de standaardregels voor differentiëren:
Deze techniek is van nut bij het bepalen van de raaklijn aan de kromme in elk gewenst punt. Net als in het geval van een expliciete functie, geeft de raaklijn in een punt de richting van beweging langs de kromme vanuit aan.
Ter illustratie geven we drie voorbeelden van impliciet differentiëren.
Helling van een cirkel in een punt We bekijken de cirkel met vergelijking en vragen ons af wat de helling is van de raaklijn in het punt .
We vatten als functie van op in de gegeven vergelijking en passen de differentiaaloperator links en rechts op de vergelijking toe; toepassing van de rekenregels van differentiëren geeft:
Raaklijn van een kromme in een punt We bekijken de kromme met vergelijking en willen de vergelijking van de raaklijn in het punt weten.
Substitutie van en in de vergelijking van de kromme toont aan dat inderdaad een punt op de kromme is. We vatten nu als functie van op in de gegeven vergelijking en passen de differentiaaloperator links en rechts op de vergelijking toe; toepassing van de rekenregels van differentiëren geeft:
Bekijk nog meer voorbeelden de techniek van impliciet differentiëren en toepassingen illustreren.
Een ladder staat tegen een muur en begint naar beneden te schuiven. Op de grond staat de ladder op meter van de muur, op tijdstip . Het steunpunt tegen de muur bevindt zich op hoogte op tijdstip . De ladder is meter lang, en op tijdstip geldt en . Merk op dat en daarom . Nu schuift met een snelheid van, zeg, meter per tijdseenheid van de muur weg:
We kunnen ook oplossen