Differentiëren, afgeleide functies en Taylorbenaderingen: Rekenregels voor differentiëren
De productregel
Bekijk eerst maar eens één of meer voorbeelden.
g'(x) &= 2x-3\\ \\
p'(x) &=4 x^3-9 x^2-10 x+9\\ \\
f'(x)\cdot g(x)+f(x)\cdot g'(x) &= 2x\cdot (x^2-3x-2)+(x^2-3)\cdot ( 2x-3) \\ \\
&= (2x^3-6x^2-4x)+(2x^3-3x^2-6x+9) \\ \\
&=4 x^3-9 x^2-10 x+9
\end{aligned}\] Merk in dit geval op: \[\bigl(f(x)\cdot g(x)\bigr)'=f'(x)\cdot g(x)+f(x)\cdot g'(x)\]
Het patroon is duidelijk en kan veralgemeniseerd worden tot de productregel voor differentiëren.
Productregel
Voor functies \(f\) en \(g\) die differentieerbaar in \(x\) zijn geldt de productregel: \[\bigl(f(x)\cdot g(x)\bigr)'= f'(x)\cdot g(x)+f(x)\cdot g'(x)\]
in verkorte notatie geldt voor differentieerbare functies \(f\) en \(g\) dat\[\left(f\cdot g\right)'= f'\cdot g+f\cdot g'\]
Voorbeeld
\[\begin{aligned}\\ &\bigl((x^2+2)(x^3+4)\bigr)'={}\\[0.25cm] &(x^2+2)'\cdot (x^3+4)+(x^2+2)\cdot (x^3+4)'={}\\[0.25cm]
&2x\cdot (x^3+4)+(x^2+2)\cdot 3x^2={}\\[0.25cm]
&5x^4+6x^2+8x\end{aligned}\]
Hoe de afgeleide van een product van twee differentieerbare functies uitgerekend kan worden
Bovenstaand voorbeeld van de product regel toont al een strategie om de afgeleide van een product van twee differentieerbare functies \(f\cdot g\) uit te rekenen:
- Bepaal hoe een gegeven functie opgevat kan worden een product van twee differentieerbare functies \(f\cdot g\), d.w.z. onderscheid \(f\) en \(g\);
- Bereken de afgeleiden\(f'\) and \(g'\);
- Pas de productregel \(\left(f\cdot g\right)'= f'\cdot g+f\cdot g'\) toe;
- Werk uit en/of vereenvoudig de berekende afgeleide.
Mathcentre video
Product Rule (14:37)