Differentiëren, afgeleide functies en Taylorbenaderingen: Raaklijn
Differentiequotiënt
In toepassingen zijn we vaak geïnteresseerd in de manier waarop een grootheid verandert. Snelheid is een alledaags begrip en we maken daarbij onderscheid tussen gemiddelde snelheid en momentane snelheid. De gemiddelde snelheid van een bewegend voorwerp over een bepaald tijdsverloop is gelijk aan de snelheid van een eenparige beweging, zodanig dat over datzelfde tijdsverloop de verplaatsing dezelfde is. Deze gemiddelde snelheid kan afwijken van de momentane snelheid, d.w.z. de snelheid op een bepaald tijdstip.
Eerst maar eens twee illustratieve voorbeelden.
In nevenstaand interactief diagram is de grafiek van de functie te zien met twee punten op de grafiek. Het onderste punt op de lijn is vrij te bewegen en het bovenste punt op de lijn is verkregen door te kiezen bij een horizontale verandering . De horizontale verandering is dus:
In nevenstaand interactief diagram is de grafiek van de functie te zien met twee punten op de grafiek. Het onderste punt op de grafiek is vrij te bewegen en het bovenste punt op de lijn is verkregen door te kiezen bij een horizontale verandering . De horizontale verandering is dus:
Laten we nu het concept van gemiddelde toename op een interval veralgemeniseren en hierbij de taal van wiskundige functies gebruiken.
We bekijken een functie op het interval , d.w.z. voor . De gemiddelde toename van de functie op dit interval is te definiëren als het differentiequotiënt
De gemiddelde toename van de functie op het interval , d.w.z. voor , is gelijk aan de richtingscoëfficiënt van de lijn door de punten en .
Mathcentre video
The Gradient of a Straight-Line Segment (20:46)