Basisfuncties: Veeltermfuncties
Drie eigenschappen van veeltermfuncties
De functie is een voorbeeld van een derdegraadsfunctie in met kopterm . Deze veelterm kan ook anders opgeschreven worden:
Factorstelling Als een veeltermfunctie van graad is en een reëel getal waarvoor geldt dat , dan is er een veelterm van graad zodanig dat .
Op de methode om zo'n veeltermfunctie te vinden gegeven een factor gaan we niet verder in, behalve dat we verklappen dat het met staartdeling lukt (analoog aan staartdeling met getallen) en dat het in eenvoudige gevallen ook direct is uit te rekenen. Het volgende voorbeeld illustreert dit.
We bekijken de derdegraadsveelterm .
Door goed kijken is in te zien dat een nulpunt van deze veelterm is. Dit betekent dat een factor is in de factorontbinding van de de derdegraadsveelterm en dat
Een tweede belangrijke eigenschap van veeltermfuncties betreft de ontbinding in factoren met reële coëffiënten. Hiervoor merken we eerst op dat een veelterm onvereenvoudigbaar is als de graad van groter dan 0 is en niet geschreven kan worden als een veelvoud van een veelterm van kleinere graad groter dan 0, d.w.z. als de enige delers van zijn constanten en constante veelvouden van .
Factorontbinding met reële coëfficiënten Elke veelterm is bij gebruik van de verzameling van reële getallen op een scalair en volgorde van factoren na uniek te ontbinden in lineaire factoren en onvereenvoudigbare kwadratische factoren.
De factorontbinding van is gelijk aan .
Een derde belangrijke eigenschap van veeltermfuncties betreft asymptotisch gedrag:
Asymptotiek Bekijk de veeltermfunctie
In bovenstaand voorbeeld van is .
Meer algemeen, voor grote waarden van is het teken van gelijk aan het teken van de kopterm en hangt deze af van
- het teken van (positief of negatief),
- het teken van , en
- het even or oneven zijn van (Immers als een negatief getal is, dan is negatief als oneven is en positief voor even ).
In onderstaande figuur is de grafiek van de vijfdegraadsveeltermfunctie
Wat je ziet is dat de beide grafieken al dicht bij elkaar komen te liggen als . In het algemeen geldt voor grote . Met andere woorden:
Mathcentre videos
Solving Cubic Equations (21:31)
Polynomial Division (13:57)