Exponentiële functies en logaritmen: Logaritmen
De natuurlijke logaritme
Als een positief reëel getal is, dan volgt uit de grafiek van de exponentiële functie dat de vergelijking precies één oplossing heeft. Deze oplossing noteren we als , waarbij ln een afkorting is voor natuurlijke logaritme.
Per definitie geldt dus:
Voorbeelden
De vergelijking heeft als oplossing .
De vergelijking heeft als oplossing omdat dan en dus .
De grafiek van de natuurlijke logaritme
De natuurlijke logaritme is hiermee gedefinieerd als functie voor positieve reële getallen. De grafiek van de natuurlijke logaritme is kun je verkrijgen door de grafiek van de exponentiële functie in de lijn te spiegelen want deze functies zijn elkaars inverse, d.w.z. voor positieve waarden van .
De verticale as is de asymptoot van de natuurlijke logaritme.
Rekenregels Uit de eigenschappen van de exponentiële functie kunnen eigenschappen van de natuurlijke logaritme worden afgeleid. Voor alle positieve reële getallen en , en voor elk rationaal getal geldt
Ter illustratie van de rekenregels geven we voorbeelden van consequent toepassen van de rekenregels om een vereenvoudiging van een wiskundige uitdrukking te bewerkstelligen. Deze rekenregels worden ook toegepast bij het oplossen van een vergelijking waarin de natuurlijke logaritme aanwezig is.
Het resultaat kan ook via toepassing van rekenregels in andere volgorde bereikt worden.