Sommige combinaties van -machten komen zo vaak voor, dat ze een speciale naam hebben gekregen. Het zijn de hyperbolische functies.
Uit de definities volgt gelijk dat een oneven functie is, een even functie is, en dat een oneven functie is. De grafieken van en zijn snel te schetsen als de grafiek van de som of verschil van twee exponentiële functies. Uit de definities van en volgt ook dat de grafieken van deze functies voor grote waarden van elkaar naderen.
De grafiek van is minder gemakkelijk te schetsen op basis van de grafieken van exponentiële functies en wordt hieronder getoond.
Bovenstaande grafieken illustreren ook het domein en bereik van de hyperbolische functies: ze zijn gedefinieerd voor alle reële getallen en het bereik van , en is achtereenvolgens , en .
Je spreekt de functienamen uit als ''sinus hyperbolicus'' en "cosinus hyperbolicus" en "tangens hyperbolicus".
De naamgeving "hyperbolische functies" suggereert dat deze te maken hebben met een hyperbool. Ook doen de namen en notaties van de functies denken aan de goniometrische functies , en . Er is inderdaad een sterke analogie: zoals de -coördinaten van een punt op de eenheidscirkel met vergelijking te schrijven zijn als , zijn de -coördinaten van een punt op de hyperbool met vergelijking te schrijven zijn als . Maar de grote verwantschap is nog meer van algebraïsche aard, zoals uit de bijzondere formules voor hyperbolische functies duidelijk wordt.
De cosinushyperbolicus is de functie die gebruikt wordt om de vorm van een uniforme ketting hangend onder invloed van zwaartekracht wiskundig te beschrijven.
Enkele eigenschappen van de goniometrische functies volgen bijna rechtstreeks uit de definities.
Door het verschil van bovenstaande vergelijkingen te nemen kom je uit op de te bewijzen identiteit.
Door de som van bovenstaande vergelijkingen te nemen kom je uit op
Door de som van bovenstaande vergelijkingen te nemen kom je uit op
Dit zijn speciale gevallen van de somformules.
Uitgedrukt in de natuurlijke logaritme worden de inverse hyperbolische functies als volgt gedefinieerd: Het domein van , en is respectievelijk , en . De grafieken van de inverse hyperbolische functies worden hieronder getoond. Ze ontstaan uit spiegeling van de grafieken van hyperbolische functies in de lijn met vergelijking . Dit is te zien in de diagrammen omdat ook de grafiek van de bijpassende hyperbolische functie als stippellijn getoond wordt.
grafiek van arsinh
grafiek van arcosh
grafiek van artanh
De naamgeving beginnend met bij geeft aan dat we te maken hebben met oppervlakte (area = oppervlakte in de Engelse taal): is gelijk aan de oppervlakte van het gebied ingesloten door de hyperbool met vergelijkingen en de twee halflijnen door de oorsprong en de punten op de hyperbool met verticale coördinaten . Onderstaand interactief diagram illustreert dat het gearceerde gebied een oppervlakte gelijk aan heeft. Net zo geldt dat gelijk is aan de oppervlakte van het gebied ingesloten door de hyperbool met vergelijkingen en de twee halflijnen door de oorsprong en de punten op de hyperbool met horizontale coördinaat .
Als voorbeeld bewijzen we dat Stel , oftewel , dan volgt uit en het feit dat voor alle dat Dus met de definities van en in termen van exponentiéle functies krijgen we dan:
Ook al is de naamgeving met ar
-prefix in wiskundige zin het meest betekenisvol, wordt toch vaak de pre-fix arc
gebruikt (dus, , en ) naar analogie met de inverse goniometrische functies. In programmeertalen zijn de namen , en populair.