Propositielogica: Natuurlijke deductie
Implicatie-redeneerregels en de herhalingsregel
Introductieregel voor implicatie De introductieregel \(\rightarrow\!\mathrm{I}\) voor het connectief \(\rightarrow\) is:
Hier staat dus dat als we de hypothese \(\varphi\) stellen dan de formule \(\varphi\rightarrow \psi\) in een deelbewijs afgeleid kan worden. De formules in regel \(k\) t/m \(l\) zijn niet beschikbaar buiten dit deelbewijs, maar in de regel \(l+1\) vermelden we ze enkel nog om het domein van het deelbewijs aan te geven; strikt genomen kunnen we ook zonder regelnummers want de verticale lijn geeft al aan wanneer het deelbewijs stopt en de conclusie \(\varphi\rightarrow \psi\) getrokken wordt.
De herhalingsregel De herhaingsregel, aangeduid met de letter R van repetitie, is: \[\begin{array}{l|ll}\vdots & \vdots & \\ k & \varphi & \\ \vdots & \vdots \\ l & \varphi & \mathrm{R}, k\end{array}\] Je kunt hiermee in een later stadium van een afleiding elke formule herhalen die geen hypothese is die al ingetrokken is of van zo'h hypothese afhangt. Met andere woorden: formules mogen wel herhaald worden van een hoofdbewijs naar een deelbewijs, maar niet andersom.
Voorbeelden
\(\vdash (p\land q)\rightarrow q\) | \(\vdash p\rightarrow (q\rightarrow p)\) | \((p\land q)\rightarrow r \vdash (q\land p)\rightarrow r\) |
Eliminatieregel voor implicatie De eliminatieregel \(\rightarrow\!\mathrm{E}\) voor het connectief \(\rightarrow\) is:
\[\begin{array}{l|ll} \vdots & \vdots &\\ k &\varphi\rightarrow\psi & \\ \vdots & \vdots & \\ l &\varphi & \\ \vdots & \vdots & \\ m & \psi & \rightarrow\!\mathrm{E}, k, l \end{array}\] | \[\begin{array}{l|ll} \vdots & \vdots &\\ k &\varphi & \\ \vdots & \vdots & \\ l &\varphi\rightarrow \psi & \\ \vdots & \vdots & \\ m & \psi & \rightarrow\!\mathrm{E}, k, l \end{array}\] |
De eliminatieregel staat ook bekend als Modus Ponens: Uit \(\varphi\rightarrow \phi\) volgt bij beschikbaarheid van \(\varphi\) dat de conclusie \(\psi\) getrokken kan worden.
Voorbeelden
\(p\rightarrow q, p\vdash q\) | \( p\land r, r\rightarrow q\vdash p\land q\) | \(\bigl(p\rightarrow (q\rightarrow r)\bigr), p\rightarrow q, p \vdash r\) |
\[\begin{array}{l|ll} 1 & p\land q & (\mathrm{P})\\ 2 & p & (\mathrm{P})\\ 3 & q & \rightarrow\!\mathrm{E}, 1, 2\end{array}\] |
\[\begin{array}{l|ll} 1 & p\land r & (\mathrm{P})\\ 2 & r\rightarrow q & (\mathrm{P})\\ 3 & p & \land\,\mathrm{E}, 1\\ 4 & r & \land\,\mathrm{E}, 1\\ 5 & q& \rightarrow\!\mathrm{E}, 2, 4\\ 6 & p\land q & \land\,\mathrm{I}, 3,5\\ \end{array}\] |
\[\begin{array}{l|ll} 1 &p\rightarrow (q\rightarrow r) & (\mathrm{P})\\ 2 & p\rightarrow q & (\mathrm{P})\\ 3 & p & (\mathrm{P})\\ 4 & q & \rightarrow\!\mathrm{E}, 2,3\\ 5 & q\rightarrow r & \rightarrow\!\mathrm{E}, 1,3\\ 6 & r & \rightarrow\!\mathrm{E}, 4,5 \end{array}\] |