Rekenen met getallen: Decimale getallen
Dimensie van een fysische grootheid en SI-eenheden
Een fysische grootheid heeft twee essentiële attributen, nl. waarde en dimensie. Het eerste attribuut wordt gewoonlijk als decimaal getal opgeschreven; voor het tweede attribuut kiest men een eenheid. De eenheid kan worden gezien als de schaal die gebruikt wordt om de waarde van een grootheid aan te geven. Een zekere lengte kan bijvoorbeeld gespecificeerd worden als "5 dm" en als "50 cm".
Fysische grootheden kunnen uitgedrukt worden is basisgrootheden. Vaart (in de betekenis van snelheid) is de afgelegde afstand per tijdseenheid. Als we de dimensie van lengte met de hoofdletter \(L\) aanduiden en de dimensie van tijd met de hoofdletter \(L\) aanduiden, dan wordt de dimensie van vaart genoteerd als \(\mathrm{L}/\mathrm{T}\) of \(\mathrm{LT}^{-1}\). De keuze van de eenheid voor lengte en tijd bepaalt dan de eenheid voor vaart. Snelheid, gedefinieerd als de verandering van positie per tijdseenheid, heeft ook als dimensie \(\mathrm{LT}^{-1}\). Versnelling, gedefinieerd als de verandering van snelheid per tijdseenheid, heeft als dimensie \(\mathrm{LT}^{-1}\times \mathrm{T}^{-1}=\mathrm{LT}^{-2}\) en een gangbare keuze van eenheid is \(\mathrm{m\,s}^{-2}\). Kracht heeft volgende de tweede bewegingswet van Newton de dimensie van massa keer versnelling \(\mathrm{M}\times \mathrm{LT}^{-2}=\mathrm{MLT}^{-2}\), met als natuurlijke eenheid de newton \(\mathrm{N}=\mathrm{kg\,m\,s}^{-2}\).
Het Internationale Stelsel van Eenheden, afgekort met SI-stelsel, is een metriek stelsel van standaardeenheden voor meting van grootheden zoals lengte, massa, tijd en temperatuur. Het SI-stelsel hanteert zeven, onderling onafhankelijke grondeenheden waarin alle andere eenheden kunnen wordt uitgedrukt.
\[\begin{array}{|l|l|l|l|l|} \hline
\mathit{Grootheid} & \mathit{Symbool}& \mathit{Dimensie} & \mathit{SI\mbox{-}eenheid} & \mathit{Symbol\;voor\;SI\mbox{-}eenheid} \\ \hline
\mathrm{length} & l & \mathrm{L} &\mathrm{meter} & \mathrm{m} \\
\mathrm{mass} & m & \mathrm{M} & \mathrm{kilogram} & \mathrm{kg} \\
\mathrm{amount\;of\;substance} & n & \mathrm{N} & \mathrm{mol} & \mathrm{mol} \\
\mathrm{time} & t & \mathrm{T} &\mathrm{seconde} & \mathrm{s} \\
\mathrm{temperature} & T & \mathrm{\Theta} & \mathrm{kelvin} & \mathrm{K} \\
\mathrm{electric\;current} & I & \mathrm{I} & \mathrm{ampere} & \mathrm{A} \\
\mathrm{luminous\;intensity} & I_v & \mathrm{J} & \mathrm{candela} & \mathrm{cd} \\ \hline
\end{array}\]
De officiële eenheid van temperatuur is volgens afspraak sinds 1967 Kelvin en niet meer zoals daarvoor graden Kelvin (zoals in graden Celsius); in oudere en populaire literatuur kom je daarom nog wel de notatie °K tegen.