Elementaire combinatoriek: Sommatie- en productteken
Sommatieteken
Stippeltjes-notatie Een klein aantal wiskundige termen kun je gemakkkelijk bij elkaar optellen met het somteken . Maar in veel problemen komen sommaties voor waarbij veel termen bij elkaar opgeteld moeten worden. Bijvoorbeeld de som van de natuurlijke getallen 1 t/m 64 of de som van eerste 8 kwadraten. Dit kan je natuurlijk suggestief noteren als en Maar we hebben hier niet voor niets veel termen in de uitdrukking opgenomen. Bij is het al onduidelijk of je de som bedoeld van de getallen 1 t/m 64 of de je eigenlijk de som bedoeld, waarbij elke term tweemaal de vorige term is. De notatie hoeft natuurlijk niet de som van de eerste 8 kwadraten aan te duiden, maar zou ook kun staan voor waarbij elke term viermaal de vorige term is. Vind je deze voorbeelden wat gekunsteld, wat denk je dan dat betekent? De som van de oneven getallen of de som van priemgetallen
Sigma-notatie (informeel) In wiskunde heb je een preciezere somnotatie nodig dan `stippeltjes zetten' en dat is de sigma-notatie. Het van de Griekse hoofdletter afgeleide symbool , dat uitgesproken wordt als ``sigma'', wordt gebruikt om aan te geven dat je termen bij elkaar optelt; het is sommatieteken. Een zogenaamde sommatie-index loopt daarbij over de verschillende termen: de som van de natuurlijke getallen 1 t/m 64 wordt dan. We lezen dit als ``de som van waarbij loopt van t/m '' of als `` de som van voor t/m ''. Het patroon is nu duidelijk opgeschreven en . De som van de eerste 8 kwadraten wordt in de sigma-notatie aangeduid met en is gelijk aan omdat ``de som van voor t/m '' inderdaad aan dit getal gelijk is.
Voorbeeld 1 De som kun je verkort opschrijven als maar ook als of als De sigma-notatie voor een zekere som is dus niet uniek.
Voorbeeld 2 Als we 10 getallen hebben die we aanduiden met , dan noteren we de som van deze getallen als We lezen dit als ``de som van de termen waarbij (de sommatie-index) gaat van t/m ''.
Sigma-notatie (formeel) Voor elk natuurlijk getal en wiskundige objecten waarvoor optelling gedefinieerd is (bijvoorbeeld reële getallen) definiëren we: Meer algemeen voor natuurlijke getallen : We lezen dit als ``de som van de termen waarbij (de sommatie-index) gaat van t/m ''. Hierbij is de algemene term, de sommatie-index, de ondergrens en de bovengrens van de sommatie.