Rekenen met getallen: Rekenen met gehele getallen
De ggd en het kgv
Gehele getallen zijn op een getallenlijn te plaatsen, maar dit maakt ook duidelijk dat je ze kunt ordenen. Negatieve getallen staan links van de positieve getallen op de getallenlijn en het getal staat links van het getal op de getallenlijn, zoals uit onderstaande figuur te zien is.
Ordening van gehele getallen Wanneer we op de getallenlijn naar rechts gaan worden gehele getallen groter, bijvoorbeeld het getal drie is groter dan het getal twee en dit noteren we als . Wanneer we op de getallenlijn naar links gaan worden gehele getallen kleiner, bijvoorbeeld is kleiner dan en dit noteren we als . Symbolen voor groter dan of gelijk aan en kleiner dan of gelijk aan zijn respectievelijk en .
Minimum en maximum van gehele getallen Met behulp van de ordeningsrelatie op de verzameling van gehele getallen kun je voor elk tweetal getallen en het minimum en maximum definiëren:
De ggd en het kgv Twee natuurlijke getallen kunnen niet-triviale delers gemeen hebben. De grootste gemene deler (ggd) is, zoals de naam als zegt, hun grootste gemeenschappelijke deler.
Bijvoorbeeld , en zijn delers van zowel en . De grootste gemene deler van en is . We noteren dit als .
De getallen en hebben allen als gemeenschappelijke deler en hun ggd is dus gelijk aan . We zeggen ook wel dat ze onderling ondeelbaar zijn. Meer in het algemeen, zeggen we het volgende:
Twee natuurlijke getallen heten onderling ondeelbaar als ze enkel en alleen als gemeenschappelijke deler hebben, d.w.z. als hun ggd gelijk is aan .
Het kleinste gemene veelvoud (kgv) van twee natuurlijke getallen is, zoals de naam als zegt, hun kleinste gemeenschappelijke veelvoud, dat wil zeggen het kleinste getal dat zowel een veelvoud van het ene getal, als van het andere getal is.
Bijvoorbeeld is zowel een veelvoud van als van en er is geen kleiner getal met deze eigenschap. We noteren dit als .
Rekenregels voor ggd en kgv Laat en natuurlijke getallen zijn. Dan zijn onderstaande beweringen voor de ggd en het kgv juist.
- .
- Als een gemeenschappelijke deler is van en dan .
- Als , d.w.z. als deling van door de rest oplevert, dan .
- is gelijk aan het product van de hoogste machten van de priemgetallen die zowel als delen.
- is gelijk aan het product van de hoogste machten van de priemgetallen die of (of beide) delen.
- .
De priemontbindingen van de gegeven getallen zijn: Voor de ggd nemen we het product van de hoogste machten van de priemgetallen die zowel en delen. Voor het kgv nemen we het product van de hoogste machten van de priemgetallen die of (of beide) delen. Dus:
Het Euclidisch algoritme Laat en twee natuurlijke getallen zijn met (als niet aan de ordeningsrelatie voldaan is verwissel je gewoon de twee getallen). De ggd van en kan nu als volgt worden berekend:
- Bereken de rest van bij deling door .
- Vervang door en door .
- Herhaal de voorafgaande stappen totdat gelijk is aan .
- De laatste waarde van is gelijk aan .