Complexe getallen: Complexe functies
Complexe exponentiële functies
We hebben de imaginaire -macht voor reële al geïntroduceerd. Het is dan niet moeilijk meer te raden wat de definitie van zou moeten zijn voor een complex getal . Als , dan wil je natuurlijk dat de rekenregel van kracht blijft (Herinner je dat we zo veel mogelijk eigenschappen van reële functies willen overnemen). Maar dan blijft als enig mogelijke definitie voor de complexe exponentiële functie , ook wel aangeduid met , over:
Complexe exponentiële functie Als in standaardvorm is, dan definiëren we
Met andere woorden: voor ieder complex getal definiëren we het complexe getal door De functie die aan het complexe getal toevoegt, noemen we ook de complexe exponentiële functie en noteren we ook wel als , zodat .
Als een reële getal is, dan geldt: en . In dit geval is de complexe exponentiële functiewaarde gelijk aan de bekende, reële -macht.
Complexe macht met een positief reëel grondtal Met de complexe -macht in de hand kunnen we ook machten met andere positieve reële grondtallen definiëren.
Laat een positief reëel getal zijn en een complex getal, dan kunnen we schrijven
Via de reële exponentiële functie, logaritme, goniometrische functies en een rekenmachine kun je functiewaarden uitrekenen.
De complexe exponentiële functie heeft vele eigenschappen die we er van verwachten; we geven twee voorbeelden.
Voor elk positief reëel getal , geheel getal , en elk tweetal complexe getallen en geldt
De complexe exponentiële functie is gelijk aan zijn eigen afgeleide, met andere woorden:
Maar er zijn ook wel verschillen tussen de reële exponentiële functie en de complexe exponentiële functie. Uit de eerste vermenigvuldigingsregel halen we de volgende bewering:
De complexe exponentiële functie is periodiek met periode .
Immers, voor elk geheel getal geldt: en dus:
Anders gezegd betekent de laatste regel voor de complexe exponentiële functie dat de vergelijking in oneindig veel oplossingen heeft. De algemene oplossing kan geschreven worden als Bekijk nog meer voorbeelden van complexe exponentiële vergelijkingen die exact oplosbaar zijn.
Eerst stellen we de absolute waarden links en rechts aan elkaar gelijk. Links hebben we: Rechts vinden we: Het aan elkaar gelijk stellen van de absolute waarden leidt dus tot de vergelijking De exacte oplossing van deze vergelijking is m.b.v. de rekenregels voor de natuurlijke logaritme te schrijven als Hierna stellen we de argumenten van de complexe getallen links en rechts aan elkaar gelijk. Links geldt: Rechts geldt vanwege de bijzondere waarden van reële en imaginaire delen dat oftewel Dus:
Samengevat: er zijn oneindig veel oplossingen van de vergelijkinging maar elke oplossing is te schrijven als De algemene oplossing kun je opschrijven als
Een kortere, equivalente route start met het schrijven van het rechterlid in poolcoördinaten, zeg .
Maar als dan geldt dat en dus In deze som: Dus